Välkommen tillbaka till Geologi för alla och delserien Geologi i vår vardag.

Nu när ni vet vad industrimineral är och ni vet om några av de vanligaste så ska vi fördjupa oss lite mer i ämnet. Som du märkte i förra inlägget så används industrimineral i tillverkningen av så otroligt många saker, både i och utanför våra hem.

Utöver industrimineral så använder vi oss av malmmineral (metaller), kol, olja och naturgas. Alla dessa olika geologiska material är så kallade geologiska resurser. Resurser som vi använder oss av och som finns i saker vi använder varje dag och som får våra liv att rulla på utan att vi tänker på det. Vi kommer prata mer om geologiska resurser om några veckor.

Hur många gånger under en dag tror du att du använder något som är gjort av geologiskt material?

Oavsett om du lagar mat, äter, dricker, borstar tänderna, duschar eller badar, leker med leksaker, skriver eller ritar, tittar på TV, bygger lego, pysslar, gör läxor, lyssnar på musik, spelar instrument, scrollar på mobilen, sminkar dig, kokar kaffe eller te, diskar, tvättar kläder, dammsuger, cyklar, tränar eller spelar brädspel så använder du saker som är gjorda helt eller delvis av geologiskt material.

Men en bok innehåller väl inget geologiskt material? Eller? Papper görs ju av träd! Men om ni kommer ihåg från föregående inlägg så innehåller även papper geologiskt material. Kaolin (vitt lermineral) och krita (vit kalksten) tillsätts i tillverkningsprocessen för att göra pappret både vitare och mer opakt, det vill säga, mer ogenomskinligt.

Till och med de flesta av kläderna som tillverkas idag innehåller geologiskt material. Syntetiskt material så som polyester, polyamid och akryl innehåller syntetfiber som nästan alltid framställs från olja.

Illustration med saker tillverkade av olja. Bensin, diesel och motorolja tillverkas alla av olja. Men även all plast. Plast är det materialet vi människor använder oss av allra mest. Bild gjord i Canva.com av Linda Sääv

Låt oss nu ta det ett steg längre. Du har säkert saker av trä i ditt hem och trä är inget geologiskt material. Men möbler och leksaker av trä behöver fortfarande skruvar för att hållas ihop och skruvar består av stål, ett material gjort av bland annat järnmalm och kol. Men inte bara det, hur tillverkades dessa saker av trä? Jo med verktyg och maskiner gjorda av en hel rad olika geologiska material.

Nästan allt vi använder oss av i dagens samhälle är tillverkade med hjälp av maskiner. Även saker som är handtillverkade kräver fortfarande oftast någon form av verktyg eller redskap. Något så enkelt som att tälja en smörkniv eller hugga ved kräver fortfarande en vass kniv eller yxa gjord av stål. Att sy kläder för hand kräver fortfarande en synål gjord av stål. Att sticka kräver stickor vilka antingen kan vara gjorda av snidat trä, plast eller någon slags metall som till exempel aluminium.

Illustration med saker tillverkade av järnmalm så som stål, järn, gjutjärn och plåt. Bild gjord i Canva.com av Linda Sääv

Som du kanske märker är det väldigt svårt att undvika geologiskt material. Om det inte finns i sakerna du använder så finns det i maskiner och verktyg som behövs för att tillverka sakerna du använder. Vi är med andra ord väldigt beroende av vår planets geologi och då har vi inte ens pratat om all elektronik än. Det blir det fokus på nästa vecka när vi kommer börja prata om metaller och teknologi. Allt som vi associerar med den moderna tid vi lever i just nu.

Men till nästa vecka så kommer här en rolig tankeövning. Kan du komma på något som inte består av geologiskt material? Om du kan det, hur långt kommer du i tillverkandet av den saken innan du måste använda dig av en maskin eller ett verktyg gjorda av geologiskt material? Diskutera gärna med din familj, med kollegor eller vänner så hörs vi igen nästa vecka.

//Linda Sääv, vice ordförande Tunabygdens geologiska förening

Referenser

https://www.skogen.se/skogssverige/massa-och-papperstillverkning/papperstillverkning/

https://www.jernkontoret.se/sv/stalindustrin/tillverkning-anvandning-atervinning/slutprodukter-av-stal/

https://www.arbetarbladet.se/2015-09-01/10-saker-sandviks-stal-anvands-till

https://minnesotairon.org/10-things-you-use-every-day-made-from-minnesota-iron/

https://pysselbolaget.se/2020/10/09/metall-ett-material-att-ateranvanda/

Klädskolan: Så tillverkas kläder – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

https://www.so-rummet.se/kategorier/geografi/jordens-resurser-och-handelsmonster/naturresurser-och-dess-fordelning#

Olja | Historia | SO-rummet

Vilka stickor ska du välja? – Rito.se