Har du någonsin funderat över vad ett hus är byggt av? Tegel, trä och betong är vanliga material här i Sverige. Men har du någonsin tänkt på hur vissa av byggnadsmaterialen i ett hus tillverkas eller vart de kommer ifrån? Om du har läst förra veckans inlägg så vet du redan om en del!

Idag ska vi kika lite närmare på några typiska byggnadsmaterial i ett svenskt bostadshus och vilka geologiska material de görs av. I ett hus finns det flera delar som är gjorda av geologiskt material och många är helt avgörande för att vi ska kunna bo så bekvämt som vi gör idag.

Golv, väggar och tak

De flesta hus byggs idag på ett betongfundament som ger en stabil och fukttålig grund. Och som vi lärde oss i förra inlägget består betong av cement (nermald och bränd kalksten), sand, grus och vatten. Betong är också ett vanligt material på källargolv.

Trähus är väldigt vanliga i Dalarna och Sverige, men väggarna kan också byggas av till exempel tegel, lecablock eller betong. Tegel är också ett vanligt material på hustak i form av takpannor. Andra material på hustak kan vara till exempel plåt eller betong. Tegel görs av lera, vatten och sand medan lecablock görs av kalkfattig lera, sand, cement och vatten. Både tegel och lecablock fogas samman med murbruk vilket i sin tur består av cement, fin sand och kalk. Plåttak består av antingen stål eller aluminium. Stål görs av järnmalm och kol medan aluminium utvinns från en jordart som heter bauxit. Det är detta grundämne som man också gör aluminiumburkar av.

Oavsett material på ytterväggarna behövs dock isolering för att behålla en så jämn temperatur som möjligt och den allra vanligaste isoleringen idag består av mineralull, antingen stenull eller glasull. Dessa görs genom att hetta upp sten eller glas till dess respektive smältpunkt för att sen spinna det smälta materialet till trådar tunnare än hårstrån. Isolering används även i innerväggar, golv och på vinden. I ytterväggarna bygger man in fönster för att få in dagsljus och fönster (glas) består i grunden av bland annat sand och nermald kalksten som hettas upp och smälts ner.

Rör, ledningar och kablar

Nu när vi gått igenom vad stommen av ett hus kan bestå av är det dags att gå igenom alla rör och ledningar som går in och ut ur huset. Rören förser huset med vatten och forslar även bort det medan ledningar och kablar förser ett hus med el och värme. Med andra ord, bekvämligheter vi idag tar för givet.

Rören in och ut ur huset kan bestå av till exempel gjutjärn, plast, stål eller koppar.

  • Gjutjärn är en sorts järn som innehar en kolhalt på 2.5 – 3.5%.
  • Plastprodukter tillverkas av råolja via ett antal förädlingsprocesser.
  • Stål görs genom att smälta järnmalm och kol tillsammans. Rostfritt stål fås genom addering av bland annat grundämnet krom.
  • Koppar är ett grundämne som bland annat utvinns från mineralet kopparkis.

Ledningar och kablar består oftast av ett gummi- eller plasthölje runt tunna metalltrådar gjorda av vanligen koppar. Gummi och plast tillverkas från råolja medan koppartrådar tillverkas av grundämnet koppar. Mer om ledningar och kablar i ett kommande inlägg med fokus på metaller och teknologi.

Geologiska material som bygger upp ett hus.

Så, hur ser det ut i den byggnaden du bor i? Hur mycket består av geologiskt material? Vad skulle du ha kvar om du tog bort allt som bestod av geologiskt material? Vad skulle hända om alla rör, ledningar och kablar försvann? Det är en väldigt rolig och intressant men samtidigt väldigt överraskande sak att tänka på!

I nästa inlägg så ska vi prata mer om saker i vår vardag, men denna gång med fokus på mer vardagliga saker, saker som vi använder. Hur många saker gjorda av geologiskt material stöter vi på under en helt vanlig dag? Fundera på det till nästa gång och jag lovar, svaret är betydligt fler än du tror!

//Linda Sääv, vice ordförande Tunabygdens geologiska förening

Referenser

https://helphero.se/kunskapsbank/markarbete/tre-vanliga-husgrunder-i-sverige

https://www.wienerberger.se/produkter/fasadtegel/fasadtegel.html#FAQ

https://www.bygganvisningar.se/vilka-takmaterial-ar-bast

https://aio.senars.com/2853/skillnaden-mellan-cement-betong-och-murbruk

https://www.bygganvisningar.se/vilka-takmaterial-ar-bast

https://www.tiotak.se/plattak/

https://www.alutrade.se/hur-tillverkas-aluminium

https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/bauxit/

https://www.dinbyggare.se/vara-vanligaste-isoleringsmaterial/

https://vvstrygg.se/vad-bestar-dina-ror-av-4-satt-att-veta/

https://metallkompetens.se/handbok/gjuterihandboken/gjutna-material/overgripande-om-gjutjarn-final/

https://www.kemi.se/rad-till-privatpersoner/kemikalier-i-material/plast—rad-till-privatpersoner/det-har-ar-plast

https://www.sbi.se/rostfritt-stal/

https://www.kemi.ugglansno.se/metaller-koppar/

https://www.fysik.ugglansno.se/ledare-och-resistans/