Hej och välkommen tillbaka till Geologi för alla och delserien ’Geologi i vår vardag’.

Nu när ni fått en uppfattning över hur många byggnadsmaterial som tillverkas med hjälp av geologiskt material så ska vi backa lite och prata om industrimineral.

Industrimineral är namnet vi använder på geologiskt material av ekonomiskt värde som på något sätt används för tillverkningen av ett annat material. Industrimineral används för att till exempel förbättra och/eller ändra på det tillverkade materialets egenskaper. De kan också användas för att förbättra själva tillverkningsprocessen.

Till skillnad från malmmineral som bryts för att utvinna metaller, bryts industrimineral därför att de har en eller flera eftertraktade egenskaper. Dessa egenskaper kan till exempel vara att de tål höga temperaturer, att de är väldigt hårda, att de är bra isolatorer eller att de absorberar föroreningar i form av ohälsosamma partiklar.

Industrimineralet i fråga kan vara en bergart, ett mineral eller annat geologiskt material som lera. Lera används till att göra många olika saker med. Lera är namnet för själva jordarten medan lermineral är det som bygger upp leran. För att kallas lera får partiklarna inte vara större än 0.002mm. Det finns flera olika sorters lermineral och alla används till specifika saker beroende på dess individuella egenskaper.

Lermineralet kaolin till exempel används för att tillverka vitt porslin eller används som fyllnadsmedel i papper för att göra det vitare. Kaolin används också i färg för att förbättra dess reologi, det vill säga dess flytförmåga. Vermikulit, ett annat lermineral, används bland annat som jordförbättring på grund av dess förmåga att hålla kvar vatten och ta till sig viktiga näringsämnen för växter. Lermineral används också inom kosmetika, till bland annat hudvård, på grund av dess förmåga att absorbera oljor och orenheter från huden och det kan också användas i läkemedelsindustrin som bindemedel och fyllnadsmedel i piller och tabletter.

Illustration med bilder på saker som tillverkats med hjälp av lermineral i större eller mindre mängd. Bild gjort av Linda Sääv i Canva.com

Ett annat industrimineral är kalksten som byggs upp av mineralet kalcit. Kalksten är en slags bergart som bildas i tropiska klimat av bland annat skaldjur, koraller och andra organismer som ansamlats på havsbotten och sen förhårdnats till sten. Kalksten är en vanlig bergart och bygger upp det mesta av Gotland och Öland men vi har faktiskt också en hel del kalksten i Dalarna. Kalkstenen i till exempel Dalhallas kalkbrott bildades för cirka 450 miljoner år sen.

Vi har redan i tidigare inlägg nämnt att kalksten används i tillverkandet av olika byggnadsmaterial såsom cement, betong och asfalt. Men kalksten används också som bland annat bindemedel och fyllnadsmedel vid tillverkning av till exempel papper, färg och metaller. Kalksten används vid ståltillverkning för att bilda slagg, på så sätt samlas alla skadliga föroreningen för stålet i slaggen istället, det vill säga, stålprodukten blir bättre. Kalksten används också för kalkning av sjöar och våtmarker för att stabilisera vattenkvaliteten då kalk neutraliserar sura vatten. Utöver att användas som ett fyllnadsmaterial i papper kan papper även göras helt utav kalksten. Detta slags papper kan doppas i vatten utan att det förstörs.

Illustration med bilder på saker som tillverkats med hjälp av kalksten och vad kalksten kan användas till. Förutom stor användning i byggnadsindustrin används kalk i bland annat vatten- och reningsverk, som markstabilisator, till djurfoder och för kalkning inom jordbruk. Bild gjort av Linda Sääv i Canva.com

Kalksten används också vid tillverkandet av glas tillsammans med ett annat industrimineral: sand. Sand är även här namnet på själva jordarten och för att klassas som sand måste kornen vara mellan 0,06 – 2 mm. Sand består med andra ord inte av endast ett slags mineral utan består oftast av flera olika mineral och det kan även innehålla en hel del skalfragment. Det mineral som det finns mest av i sand är dock kvarts och det är just kvarts som används vid tillverkandet av glas. Kvarts kan fås från antingen lös sand, sandsten (sedimentär bergart) eller kvartsit (kristallin form, omvandlad sandsten). Glasråvaran som tillverkas kan användas till bland annat dricksglas, fönster, glasprydnader, bilglas, speglar, glasögon, solpaneler och skärmar till datorer, mobiler och TV-apparater.

Illustration med bilder på saker som tillverkats med hjälp av kvartssand, det vill säga allt som består av glas. Bild gjort av Linda Sääv i Canva.com

Kvarts används också ofta tillsammans med fältspat inom den keramiska industrin som råvara i exempelvis glasyrer och porslinsmassor. Fältspat är ett annat exempel på ett industrimineral och denna är en viktig råvara för just porslinstillverkning. Fältspat bryts oftast i pegmatit, en grovkristallin form av bergarten granit. Både kvarts och fältspat finns i graniter och är två av de allra vanligaste mineralen som finns på vår planet.

Det finns dock mineral som bryts både för sitt värde som malmmineral och som ett industrimineral och här är diamanter ett perfekt exempel. Så kallade industridiamanter som är för små eller har för dålig kvalitet för att kunna slipas till ädelstenar används i stället till att bland annat borra eller skära i andra hårda material med eftersom de är så hårda och är väldigt bra på att avleda värme.

Bilder på diamanter och exempel på användningsområde. En rå diamant kan slipas och infattas i ett smycke om den är av ädelstenskvalitet. En sådan diamant slipas på en slipmaskin med hjälp av industridiamanter. Industridiamanter kan också användas på borrkronor då det håller för slitage mycket längre än annat material. Kollage gjort av Linda Sääv i Canva.com

Det var allt för idag. Vi hoppas ni lärt er något nytt idag och att vi återigen gett er en liten tankeställare över hur vår geologi används i vår vardag och som ni kanske börjat förstå så finns geologi överallt omkring oss, även om det inte syns. Nästa vecka ska vi prata lite mer om industrimineral och fördjupa oss i det faktum att utan vår planets geologi skulle vi inte kunna leva som vi gör idag.

//Linda Sääv, vice ordförande Tunabygdens geologiska förening

https://www.sgu.se/mineralnaring/industrimineral/

https://www.sgu.se/om-geologi/mineral/malmmineral-och-industrimineral/

https://fysik.ugglansno.se/ledare-och-resistans/

https://www.geologia.fi/sv/2018/10/30/ler-och-silt/

https://acmgroup.se/kaolin/

https://geologyscience.com/minerals/clay-minerals/

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2022/augusti/varldens-sand-bryts-i-rasande-takt/

https://www.su.se/polopoly_fs/1.486718.1582534475!/menu/standard/file/gg1009_exk_v20.pdf

https://www.visitdalarna.se/gora/sevardheter/dalhalla-kalkbrott

https://smamineral.se/sv/kalk-i-vardagen/vad-ar-kalk/

https://kalkforeningen.se/anvandning/lantbruk/

https://www.arkitektkopia.se/akademi/udda-papperstyper/

https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/sveriges-jordar/

https://www.skogen.se/glossary/faltspat/

https://www.metalliskamaterial.se/sv/fakta/metaller-och-mineral/https://sverigesradio.se/artikel/vad-anvands-diamanter-till